راههای انتقال ایدز :

مادر به کودک:

انتقال ازمادر به کودک در حین بارداری ، زمان زایمان ، دوران شیردهی انجام می شود چون ویروس تنها در گلبول سفید زنده است لذا از راهی وارد می شود که بتواند به گلبول سفید دست یابد

تماس جنسی: احتمال انتقال در تماس جنسی محافظت نشده وجود دارد انتقال از مرد آلوده به زن سالم بیشتر 

تماس با خون آلوده استفاده مشترک از سرنگ و سوزن مخصوصا در بین معتادان تزریقی،تماس تصادفی سوزن یا وسیله آلوده در میان کارکنان بهداشتی، دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده  ، تماس با خون آلوده ،مصرف تزریقی مواد با وسایل تزریق مشترک ،تزریق خون و فرآورده های خونی آلوده ،تماس های تصادفی با خون یا ابزار آلوده ،استفاده مشترک از ابزار تیز و برنده در جریان خالکوبی و حجامت ،پیوند عضو آلوده  دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده به ویروس در سال های پیش منجر به ابتلای بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری های خونی  مبتلایان به هموفیلی و تالاسمیشده بود. .در حال حاضر با بررسی و غربالگری خون های اهدایی، مورد جدید ابتلا از این طریق گزارش نشده است. 

 سرنگ و سوزن مشترک در معتادان تزریقی: دومین راه انتشار ویروس در دنیا شایعترین راه انتقال ویروس در ایران است

ازعوامل تاثیر گذار در این نوع انتقال عبارتند از : دفعات استفاده از یک سوزن ،دفعات تزریق ،تعداد افرادی که از یک ابزار مشترک برای تزریق استفاده می کنند ،شیوع اچ آی وی در جامعه   ،کلیه ابزار تیز وبرنده  نظیر ابزار پزشکی و دندانپزشکی آلوده، تیغ اصلاح، سوزن خالکوبی و... که قابلیت نفوذ در سطح پوستی- مخاطی دارند،خطر انتقال انواع عفونت های منتقله از راه خون نظیر اچ آی وی، هپاتیتB و هپاتیت C را دارند و در استفاده از آنها باید نکات بهداشتی رعایت شود. با وجود این احتمال انتقال ویروس اچ آی وی از این طریق بسیار پایین است.   مدفوع، ترشحات بینی، خلط، عرق، اشک، ادرار، محتویات معده و بزاق قابلیت انتقال ویروس اچ آی وی را ندارند مگر این که حاوی خون قابل رویت باشند. احتمال انتقال ویروس در اهدای عضو وجود دارد و اهداکنندگان باید از این نظر برررسی شوند.

رفتار جنسی پرخطر و محافظت نشده :

شایع ترین الگوی انتقال اچ آی وی در جهان، انتقال از طریق رابطه جنسی محافظت نشده با فرد مبتلا است.

عوامل موثر در افزایش خطر انتقال در یک تماس جنسی:

دفعات تماس و تعداد شرکای جنسی ،مرحله بیماری در فرد مبتلا،نوع تماس جنسی ،جنسیت ،سالم نبودن مخاط در حین تماس  ،از روی ظاهر افراد معلوم نمی شود که مبتلا به اچ آی وی هستند. حتی با یک بار ارتباط جنسی محافظت نشده هم احتمال انتقال اچ آی وی وجود دارد. در هرنوع ارتباط جنسی با فرد مبتلا، ویروس اچ آی وی می تواند منتقل شود.   در افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند، شانس این که با فرد مبتلا به HIVتماس پیدا کنند، بیشتر است. این مسئله شانس فرد برای ابتلا به سایر عفونت های آمیزشیمانند سوزاک و سیفلیس را نیز افزایش می دهد. احتمال انتقال ویروس از زن مبتلا به مرد، از مرد مبتلا به زن، از مرد مبتلا به مرد و درموارد نادری از زن مبتلا به زن، نیز اتفاق می افتد.   مصرف مواد مخدر، الکل، مواد محرک و روان گردان از جمله شیشه و اکستاسی بر روی قدرت تصمیم گیری فرد تاثیر گذاشته و فرد در مقایسه با زمانی که هوشیار است تصمیم های متفاوتی خواهد گرفت. در این زمان احتمال رابطه جنسی محافظت نشده بیشتر خواهد بود. 

موارد زیر با افزایش انتقال ویروس از مادر مبتلا به فرزند همراه است: مادرانی که بار ویروسی بالاتری دارند در مرحله عفونت حاد ، یا در مرحله پیشرفته بیماری ،زایمان زودرس، تاخیر در زایمان ،کمبود ویتامین A در مادر ،استعمال دخانیات و سایر مواد مخدر ،