اهمیت ، مبانی واهداف آموزش و ارتقای سلامت:

اهمیت آموزش سلامت:
1-آموزش سلامت وضعیت سلامت افراد ،خانواده ها ،جوامع و در کل ملت ها را تغییر می دهد .
2-آموزش سلامت کیفیت زندگی مردم را بالا می برد . آموزش سلامت باعث پیشگیری از مرگ های زودرس می شود .
3-آموزش سلامت با تمرکز روی پیشگیری ،هزینه ای که صرف درمان می شود را کاهش می دهد .
4-آموزش سلامت یکی از مهمترین اجزای ارتقای سلامت و متضمن ترکیبی از ایجاد انگیزه برای تطابق رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و کمک به مردم جهت اخذ تصمیم در باره سلامت شان و کسب اعتماد و مهارت های لازم برای عمل به تصمیم شان است .

مبانی آموزش بهداشت:

1. آموزش سلامت جزیی جدایی ناپذیرازسلامت عمومی و زیر بنای توسعه و ارتقای سلامت است.

2. آموزش سلامت یک نیاز فردی و اجتماعی در زندگی بوده و برای هر کسی لازم و ضروری است.

3. آموزش سلامت جریانی مستمر و پویا بوده و در هر زمانی متناسب با نیازها و مقتضیات آن باید مورد توجه قرار گیرد.

4. آموزش سلامت فرآیندی تعاملی بین فرد با خود ، فرد با دیگران ، فردبا جامعه ، و بالعکس می باشد.

5. آموزش سلامت در تعامل با مجموعه فرهنگ ها ، باورها ، ایده ها ، افکار و سنت های اجتماعی ، مبانی رفتار سالم و سلامت بخش و تعدیل و کنترل عوامل و رفتارهای مخاطره آمیز را طراحی و تدارک می بیند.

6. آموزش سلامت شیوه اقناع افراد و جوامع در جهت اتخاذ و انجام رفتارهای سالم است .

7. آموزش سلامت ترکیبی از علوم پزشکی ، تعلیم و تربیت ، جامعه شناسی و روانشناسی است.

8.آموزش سلامت مثل آموزش دانشجویان رشته های پزشکی و پیراپزشکی نیست ، بلکه فرآیندی ارتباطی و مشارکتی است که جریان خودآگاهی، خودتنظیمی و خود رهبری گروه مخاطب را تسهیل و تداوم می بخشد.

9. زیربنای آموزش سلامت ، اصول و تئوری های تعلیم و تربیت و یادگیری و. روانشناسی اجتماعی است .

10. آموزش سلامت زمانی موفق است که مبتنی بر عوامل تاثیر گذار بر سلامت ( سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی ) طراحی و اجرا شود.

اهداف آموزش سلامت:

1. دادن آگاهی به مردم: این هدف با آگاه سازی مردم و انتشار دانش علمی در باره پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت تحقق می یابد. اگاهی یافتن موانع پیش داوری و پندار نادرست را از بین می برد. 

2. ایجاد نگرش مثبت: هدف دوم آموزش سلامت از هدف اول مهم تر است چون تنها آگاه کردن مردم از سلامت و بهداشت کافی نیست. مردم باید علاقه مند شوند که عادات و روش زندگی خود را دگرگون سازند.

3. رفتار سلامت: نهایت هدف آموزش سلامت تغییر رفتار و جایگزین کردن رفتا های سلامت زا در جامعه است.

4. آموزش سلامت با بالا بردن سطح دانش و مهارت افراد به آنها کمک می کند تا در مورد سلامت خود و خانواده و جامعه ای که در آن زندگی می کنند قادر به تصمیم گیری شوند(ایجاد انگیزه در مردم جهت استفاده از خدمات بهداشتی، راهنمایی مردم برای درک احتیاجات بهداشتی).

5. در آموزش سلامت تعالی رفتار های سالم در جامعه اعم از سلامت محوری در رفتار و نگرش سیاستمداران، ارتقای سلامت در برنامه ریزی های محلی و رفتار های سلامت گرایانه در آحاد مردم دنبال می شود.

6. هدف آموزش سلامت قرار دادن سلامت به عنوان یک ارزش اجتماعی، تشویق مردم در استفاده صحیح از خدمات بهداشتی و آگاه کردن آنها از نیاز های خود و الویت بندی آنها و جلب همکاری و مشارکت آنها برای رسیدن به جامعه سالم و سلامت جامعه است.