اخبار

تغذیه در دوره سالمندی:

khc
یکی از نکات مهم در تغذیه سالمندان مصرف روزانه 6تا 8 لیوان آب می باشد
پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت‌های فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه می‌شود و به نظر می‌رسد که بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آن‌ها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه سالمندان می باشد .سوء تغذیه یکی از مشکلات شایع در سالمندان است. 
با افزایش سن، نیاز سالمندان به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می‌شود. در این حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آن‌ها پایین‌تر از حد مطلوب خواهد بود.
اهمیت تغذیه سالمندان
توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه اهمیت دارد. رعایت اصول تغذیه صحیح سالمندان سبب می‌شود فرد سال‌های عمر خود را با سلامت و نشاط و راحتی بیشتری طی نماید و کمتر در معرض بیماری‌های شایع همچون فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت و پوکی استخوان قرار بگیرد
تغذیه سالمندان و عادات غذایی مطلوب و صحیح در پیشگیری از این بیماری‌ها مؤثر است، در نتیجه اگر اصول تغذیه سالمندان رعایت شود کمتر در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری‌ها قرار می‌گیرند و این خود منجر به بهبود کیفیت زندگی آنان خواهد شد.
یکی از نکات مهم در تغذیه سالمندان مصرف روزانه 6تا 8 لیوان آب می باشد
 
توصیه های تغذیه ای در سالمندان
 
1- در این سنین رعایت اصل تنوع در برنامه ریزی غذایی و در عین حال توجه به عادات غذایی و شیوه زندگی فرد سالمند بسیار اهمیت دارد.
2-  برای جلوگیری از مشکلات عاطفی ـ احساسی سالمندان، بهتر است به عادات غذایی آنها احترام گذارده شود و هر گونه تغییری با ملایمت و تفاهم به وجود آید.
3- با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان، مصرف کافی مایعات (6 تا 8 لیوان در روز) و مواد پرفیبر نظیر نان تهیه شده از گندم کامل و میوه هایی مثل گلابی رسیده، آلو، آلوزرد و سبزی ها اهمیت دارد. همچنین هشدار دادن به سالمند در مورد مصرف بی رویه مسهل ها می تواند مفید باشد.
4- تأکید می شود که سالمندان از غذاهای پرچرب و سرخ شده، سس مایونز،نوشابه ها ،آب میوه های صنعتی،غذاهای پر نمک و... استفاده نکنند.
5-  توصیه می شود تعداد وعده های غذایی سالمندان افزایش داده شود (حداقل 5 وعده در روز) و در هر وعده مقدار غذای کمتری مصرف شود.
6- در سالمندانی که جویدن غذا برای آنها مشکل است، مصرف غذاهای نرم مثل انواع پوره ، آش ،میوه رنده شده و سبزیجات بخارپزتوصیه می شود.
7- برخی از سالمندان ممکن است مبتلا به فشارخون بالا باشند. در این مورد رژیم غذایی کم نمک و در صورت نیاز، کاهش وزن پیشنهاد می شود.
8- برای تنظیم رژیم غذایی برای کاهش وزن در سالمندانی که اضافه وزن دارند، حتما باید با متخصص تغذیه مشورت شود.
9-  رژیم غذایی سالمند باید دارای مواد غذایی غنی از ویتامین ها و املاح به ویژه کلسیم و آهن باشد لذا مصرف شیر و لبنیات، سبزی ها و میوه ها بسیار تأکید می شود.
10-  مصرف قرص کلسیم هرروزو پرل ویتامین د ماهیانه  خوب است.

11- ورزش در دوران سالمندی فراموش نشود.سی دقیقه فعالیت بدنی در پنج روز از هفته  توصیه می گردد.

 12-به عادات غذایی آنها احترام بگذارید و هرمشکلی را دوستانه حل نمایید.

13-در صورتی که پدربزرگ، مادربزرگ یا سالمندی دارید که تنها زندگی می کند آنها را در جمع خود آورده و به وعده های غذایی که تهیه نموده اید مهمان نمایید. سالمندان با فرزندان اشتهای بهتری پیدا می کنند.

نکته کلی در خصوص تغذیه سالمندان:

بهترین راه برای دستیابی و حفظ یک وزن مناسب و ایده‌آل در حالی که سن شما بالاتر می‌رود، دریافت کالری کمتر نسبت به زمانی است که شما جوان‌تر بودید و اطمینان از اینکه بیشتر چیزی که شما می‌خورید مغذی است و چربی و قند کمی نیز دارد. از چربی‌های اشباع و ترانس اجتناب کنید.

                                                                                                                                               روناک عطاری کارشناس برنامه سالمندان مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه 

 

مطالب مرتبط : درباره روز جهانی و هفته ملی سالمند

 
۱۰ مهر ۱۳۹۸ ۰۹:۴۲
مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه |

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید