شعار روز جهانی تخم مرغ : هر انسان سالم یک تخم مرغ در روز
تخم مرغ جایگاه ویژه ای درسفره غذایی ایرانیان ازسالیان دورتاکنون داشته است .این ماده غذایی نه تنها یک وعده غذایی خوشمزه وکامل وعنصرجدایی ناپذیربرای تهیه بسیاری ازغذاهاست بلکه سالهاست به عنوان یک منبع غذای طبیعی وکامل مطرح می باشد.این ویژگی به علت موادمغذی استثنایی تخم مرغ است که دارای پروتئین باکیفیت بالا(دارای تمام 9 اسیدآمینه ضروری) ومقادیرقابل توجهی ازویتامین هاوموادمعدنی ضروری است ، علاوه براین کولین (یکی ازویتامین های موجوددرتخم مرغ ) صرف نظرازتأثیرقابل توجه برروی عملکرد مغزوسیستم عصبی برای رشدونموجنین وکودک وهمچنین تقویت حافظه ،برروی سلامت قلب وعروق نیزمؤثراست.بتاکاروتن (پیش سازویتامین A) موجوددرتخم مرغ باحداکثرتأثیرگذاری درمقایسه باسایرغذاهای حاوی این موادازتحلیل رفتن شبکیه چشم ونابینایی ناشی ازآن درسالخوردگی جلوگیری می کند .علیرغم تمامی این شگفتی ها متأسفانه جایگاه تخم مرغ درسبدغذایی خانوارها بدلیل ناآگاهی درخصوص کلسترول آن کاهش یافته است،چون تصورمی شدکه باخوردن تخم مرغ کلسترول خون افزایش می یابدامامطالعات متعددتوسط محققین درمراکزدرطول سال های متمادی برروی افرادبسیارزیادی درکشورهای مختلف ثابت کرده اندخوردن تخم مرغ ارتباطی باکلسترول خون ندارد.آنچه که درتولیدکلسترول خون دربدن نقش دارداسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است ونه کلسترول غذایی . (اسیدچرب اشباع درروغن نباتی جامد، خامه ، کره ، لبنیات پرچرب ، کله وپاچه ، سوسیس وکالباس وگوشت قرمزوجوددارد).مصرف روزانه تخم مرغ درزنان باردار وشیرده ، کودکان ونوجوانان درحال رشد، ورزشکاران وکلیه بزرگسالان سالم بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه می شود.تخم مرغ از8 ماهگی درکودکان قابل مصرف بوده وتوصیه می شودتا یکسالگی 1 تخم مرغ کامل یک روز درمیان واز2 سالگی به بالا یک تخم مرغ درروزدربرنامه غذایی کودکان واردشود.
لیلا رضا زاده
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه