" تخم مرغ تأمین کننده سلامتی و شادی "
تخم مرغ، یکی از مغذیترین مواد غذایی در سراسر جهان است، اما متاسفانه در بعضی از نقاط ، مضر در نظر گرفته شده است و این بدنامی هم بیشتر از هر چیزی به وجود کلسترول زیادی در زرده تخممرغ برمیگردد. بسیاری از مردم بر این اعتقادند که با مصرف تخم مرغ کلسترول خونشان افزایش یافته و منجر به بیماری های قلبی می شود. امامطالعات متعددتوسط محققین در طول سال های متمادی برروی افرادبسیارزیادی درکشورهای مختلف ثابت کرده اند:خوردن تخم مرغ ارتباطی باکلسترول خون ندارد.آنچه که درتولیدکلسترول خون دربدن نقش دارداسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است ونه کلسترول غذایی (اسیدچرب اشباع درروغن نباتی جامد، خامه ، کره ، لبنیات پرچرب ، کله وپاچه ، سوسیس وکالباس وگوشت قرمزوجوددارد).تخم مرغ دارای پروتئین باکیفیت بالاومقادیرقابل توجهی ازویتامین هاوموادمعدنی ضروری است ، علاوه براین کولین (یکی ازویتامین های موجوددرتخم مرغ )ضمن تأثیرقابل توجه برروی عملکرد مغزوسیستم عصبی، برای رشدونموجنین وکودک وهمچنین تقویت حافظه ،برروی سلامت قلب وعروق نیزمؤثراست.بتاکاروتن (پیش سازویتامین A) موجوددرتخم مرغ ازتحلیل رفتن شبکیه چشم ونابینایی ناشی ازآن درسالخوردگی جلوگیری می کند.تخم مرغ بهترین پروتئینی است که می توان خریدوبانان بعنوان یک غذای کامل ومغذی که تمام احتیاجات تغذیه ای رادریک وعده غذایی تأمین می کند، مصرف نمود.سرانه مصرف تخم مرغ درایران نه تنهاازمتوسط جهانی پایین تراست بلکه همین میزان مصرف آن هم غالباًبه شکل مصرف درفراورده های غذایی ازقبیل سس ،کیک ،کلوچه می باشد وفقط مقداربسیاراندکی ازآن بصورت کامل درخدمت تغذیه مستقیم خانوارقرارمی گیردوجایگاه مناسبی درصبحانه ویاسایروعده های غذایی ندارد.
به چه افرادی بیشترتوصیه به مصرف تخم مرغ می کنیم :
مصرف تخم مرغ درزنان باردار وشیرده ، کودکان ونوجوانان درحال رشد، ورزشکاران وکلیه بزرگسالان سالم بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه می شود.دراین افرادمصرف یک تخم مرغ درروزبلامانع ودربرخی مواردتوصیه مصرف بیشترهم ممکن انجام شود.
تخم مرغ از7 ماهگی ( بعد از غلات ) درکودکان قابل مصرف بوده وتوصیه می شودتا یکسالگی یک تخم مرغ کامل یک روز درمیان واز2 سالگی به بالا یک تخم مرغ درروزدربرنامه غذایی کودکان واردشود.
لیلا رضا زاده
کارشاس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه