مقاله بمناسبت روز جهانی کودک

شعار ملی هفته کودک سال 1402((کودکی بهتر ، زندگی بهتر ))

روز جهانی کودک بهانه ای برای ورود به جهان کودکان است؛ در سال 1946 بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا ، انجمن عمومی سازمان ملل به منظور حمایت از کودکان ، مرکز یونیسف را که ابتدا انجمن بین المللی ویژه کودکان سازمان ملل نام گرفت ایجاد کرد.در سال 1953، یونیسف ( United Nations International Emergency Fund) یکی از بخشهای دائمی در سازمان ملل گردید .وبه این ترتیب، روز 8 اکتبر " روز جهانی کودک " نام گذاری شد.وظیفه انجمن کمک به کودکان ( یونیسف ) ، مراقبت از کودکان و برآوردن نیازهای اولیه آنها در سالهای ابتدایی زندگی؛ ترغیب و تشویق والدین به تعلیم فرزندان می باشد.همچنین تلاش این انجمن برای کاهش بیماری ، مرگ و میر در کودکان و حمایت از آنها هنگام جنگ و حوادث طبیعی و ... است .کودکان، آسیب پذیرترین گروه در هر جامعه هستند و از هیچ چیز آنان از جمله غذا، پوشاک و نیازهای دیگرشان نباید کاست. عدم توجه به وضعیت کودکان به علت مشکلات اقتصادی و کاستن بودجه‌هایی که شرایط زندگی و حیات کودکان را خدشه‌دار می‌سازد نه توجیه اقتصادی دارد و نه حرکتی انسانی محسوب می‌شود.در مقدمه کنوانسیون حقوق کودک آمده است که:« کودک باید در فضایی سرشار از خوشبختی ، محبت و تفاهم بزرگ شود ».همه ما می دانیم که کودکان مهمترین سرمایه های ملی هر جامعه ای هستند وآینده هر ملتی در دست آنها است و تکامل دوران ابتدای کودکی، یکی از تعیین کننده های مهم سلامت در طول زندگی است. امروزه قوانین مختلف ملی و بین المللی ضرورت توجه به حقوق و نیازهای کودکان را به رسمیت شناخته و بر آن تاکید کرده اند. محدودیت‌های جسمی و روند رو به رشد عقلی کودکان ایجاب می‌کند که حمایت‌های خاص و مراقبت‌های ویژه‌ای برای این گروه سنی مد نظر قرار گیرد. این اقدامات باید مفهوم و قالب مناسبی یافته و با توجه به کنجکاوی و جستجوگری کودکان، ناتوانی کودکان برای استیفای مستقیم حقوق خویش و نهایتاً الگو پذیری ایشان، همکاری بخش‌های مختلف در حوزه‌های حمایتی وسیع و چند جانبه لازم است تا سیاستگذاران، آحاد جامعه و والدین الزام حقوق کودکان را کاملا احساس نموده و در جهت تحقق آن کوشا باشند.

گروه سلامت کودکان

مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه