بیماری وبا، علائم و راههای انتقال وپیشگیری از ابتلا به آن:

وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می‌کند. عامل بیماری زایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و سمی که این میکروب در روده باریک انسان ترشح می کند، باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود.

بیماری وبا وراههای پیشگیری از آن 2

علائم بیماری وبا :
شخص مبتلا به وبا، اسهال خفیف بدون درد و بدون تب دارد که کم کم شدید می‌شود، اسهال شخص مبتلا به وبا آبکی و به شکل لعاب برنج است. بیماری وبا گاهی همراه استفراغ و گاهی بدون استفراغ است که به سرعت و در ظرف سه الی چهار ساعت موجب کم آبی شدید بدن شده و در صورتی که سریعا آب و املاح بدن جبران نشود، سبب مرگ فرد مبتلا می‌شود.

 به محض شروع اسهال شدید بایستی مایعات فراوان و ‪ ORSمورد استفاده قرار گیرد و سریعا به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا خانه بهداشت مراجعه شود.

 

وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می‌کند. عامل بیماری زایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و سمی که این میکروب در روده باریک انسان ترشح می کند، باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود.


راههای انتقال وبا :

راههای انتقال‌ بیماری وبا به دو روش تماس مستقیم و غیرمستقیم است. وبا می‌تواند از طریق تماس با چیزهایی آلوده به میکروب وبا مانند دست دادن با دست‌های آلوده بیمار، تماس با استفراغ یا مواد دفعی بیمار، ملحفه و لوازم آلوده او مثل لیوان، ظروف و حوله و...منتقل شود که همه این موارد، روش مستقیم انتقال بیماری است.

 در روش تماس غیرمستقیم بیماری وبا می‌تواند از طریق خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاهها، استخرها، جویبارها و دریاچه‌های آلوده منتقل شود.

 خوردن سبزیجات و میوه‌های خام آلوده، استفاده از غذاهای پخته آلوده که توسط دست آلوده و یا حشرات آلوده شده باشد، تغذیه کودکان با بطری به جای شیر مادر،استفاده از شیرو بستنی آلوده که از منابع غیر مطمئن تهیه شده باشد، از دیگر راههای انتقال وبا است .

توصیه بهداشتی برای پیشگیری از وبا

راههای پیشگیری ازبیماری وبا :

۱- استفاده از آب لوله کشی کلردار ، برای نوشیدن ، شستشوی ظروف و سبزیجات . در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.

۲- سبزیجات و میوه‌ها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.

 ۳- از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.

 ۴- قبل از غذا خوردن و بعد از اجابت مزاج ، دست‌های خود را با آب و صابون خوب بشویید.

 ۵- از آشامیدن آب‌های مشکوک در پارک‌ها، باغ‌ها و فضای سبز جداً اجتناب کنید

 ۶- از مصرف مواد غذایی، آب میوه و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنی‌های که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می‌گردد جداً خودداری کنید

 ۷- حتی الامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید

 ۸- مواد خوراکی را در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگه‌داری کنید.

۹- زباله را در کیسه‌های مخصوص زباله نگه‌داری و در محل مناسبی دفع کنید.

 ۱۰- غذاها باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و دور از دسترس حشرات و مگس نگه‌داری شود و از قرار دادن سبزی و میوه‌جات نشسته در یخچال جداً خودداری کنید

 ۱۱- حتما بعد از غذا چند قطره آب لیمو یا لیمو ترش تازه استفاده شود.

۱۲-  از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه استفاده کنید یا شیر را به مدت20 دقیقه قبل از مصرف جوشاند.

 ۱۳- در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را در کنار میوه و سبزیجات نشسته وگوشت خام قرار ندهید.

 ۱۴- برای تهیه یخ خوراکی از آب جوشیده سرد شده استفاده شود در صورتی که از یخ به عنوان یک منبع سرد کننده برای نگهداری مواد غذایی استفاده یا آب سرد استفاده می‌شود، بایستی آنها را در پوشش مناسب قرار داد

 ۱۵- غذاهای پخته شده مانند کوکو و .... را قبل از مصرف بایستی به حرارت داغ رساند و خورشتها را قبل از مصرف جوشاند.

 ۱۶- در مسافرت‌ها حتما از لیوان شخصی، آب جوشیده و میوه‌های قابل پوست کندن استفاده شود

 ۱۷- برنج پخته در فضای اتاق سریع آلوده می‌شود باید برنج را در یخچال نگهداری کرد. 

۱۸- از تماس با مواد دفعی ولوازم آلوده بیمار خودداری شود 

💠کمیته آموزش واطلاع رسانی مرکز بهداشت کرمانشاه