در کشور ما وزارت بهداشت و درمان از سال های گذشته برنامه ریزی برای پیشگیری و کنترل این بیماری ها را در دستور کار قرار داد و با در نظر گرفتن پیشنهادات سازمان بهداشت جهانی، برنامه های خوبی را در جهت کنترل این دسته از بیماری ها طراحی کرده است. طبیعی است که یک جزء مهم این برنامه ها آموزش مردم برای خود مراقبتی است تا بدانند که چطور از خود مراقبت کنند، چطور فعالیت بدنی خود را افزایش دهند، غذای سالم بخورند و از دخانیات دوری کنند و ... اما یکی از اجزای جدید این برنامه ها خطرسنجی است که به این منظور، توصیه می کنیم همه افراد بالای 30 سال ، جهت انجام رایگان خطر سنجی بیماریهای قلبی عروقی به پایگاه محله خود مراجعه نمایند.
پس از انجام خطرسنجی معلوم می شود که فرد در 10 سال آینده چقدر ممکن است دچار سکته قلبی یا مغزی شود. بنابراین توصیه می شود برای انجام خطرسنجی ، هر چه سریع تر به پایگاه سلامت محله خود مراجعه کنید تا وضعیت سلامت شما توسط مراقب سلامت بررسی شود. برای انجام خطرسنجی اطلاع از نتیجه آزمایش قند و کلسترول شما الزامی است ، پس اگر نتایج آزمایش قند وکلسترول مربوط به یکسال گذشته را داریدآنرا همراه داشته باشیدو نیازی به انجام آزمایش جدید نخواهد بود، در غیر اینصورت آزمایش قند و کلسترول برای شما رایگان انجام می شود.
کار دیگری که در پایگاه های سلامت برای شما انجام می شود این است که در افراد سه نوع سرطان شایع را قبل از اینکه دیر شود، زودتر تشخیص دهیم. این سه سرطان، یکی سرطان روده بزرگ است که برای تشخیص زودتر آن تمام افراد 50 تا 70 سال در پایگاه های سلامت آزمایش می شوند. سرطان بعدی، سرطان پستان است که بسیار شایع است، برای آن هم تمام زنان 30 تا 70 سال در پایگاه های سلامت معاینه خواهند شد و سرطان سوم هم سرطان دهانه رحم است (سرطانی که تعداد آن روز به روز زیادتر می شود)، برای آن هم تمام زنان 30 تا 60 سال بررسی می شوند. اینها سرطان هایی هستند که اگر زود متوجه آنها شویم، می توانیم جلوی پیشرفت شان را بگیریم
دوست عزیزم اگر شما در گروه سنی فوق می باشید جهت بررسی وضعیت سلامت خود در اسرع وقت به پایگاه سلامت محل زندگی خود مراجعه نمایید تا خدماتی که در بالا ذکر شد برای شما به صورت رایگان انجام شود.
منتظر حضور سبز شما هستیم.
در این برنامه کلیه افراد بالای 30 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت مورد ارزیابی قرار می گیرند:
1- ابتدا مشخصات فردی ، سابقه ابتلا به چهار بیماری ذکر شده در فرد و بستگان درجه یک بررسی می شود.
2-سپس فشارخون،دورکمر ،قند خون و کلسترول اندازه گیری می شود.
3-بر اساس نتایج تن سنجی و آزمایشات میزان خطر بروز سکته های قلبی و مغزی کشنده یا غیر کشنده ،با استفاده از چارت ارزیابی میزان خطر قلبی عروقی محاسبه می شود.
بعد از ارزیابی ، افراد در چهارگروه : کم خطر ، دارای خطر متوسط ، دارای خطر زیاد و دارای خطر خیلی زیاد از نظر میزان خطر ده ساله ابتلا به سکته های قلبی و مغزی طبقه بندی می شوند که بر اساس آن خدمات ،آموزش ها و مشاوره های لازم به آنان ارائه می شود.
پیگیری و مراقبت افرادی که خطر سنجی شده اند بر اساس ریسک خطر تعیین شده به صورت دوره ای توسط مراقبین سلامت ،کارشناسان تغذیه و پزشکان مراکزخدمات جامع سلامت انجام می شود .